Zal hij de definitieve selectie van Oranje halen?

Devyne Rensch maakt een stormachtige ontwikkeling door. De jonge verdediger startte een groot deel van de wedstrijden vorig seizoen in de basis bij Ajax. Dat heeft geleid tot een plekje in de voorselectie van het Nederlands Elftal. Wij spraken met hem over zijn leven en zijn nieuwe voetbalschoenen.

Meet the Pro Devyne Rensch

Morgen wordt de definitieve selectie bekend voor de WK kwalificatie wedstrijden van Oranje begin september. Het zijn spannende tijden voor Devyne Rensch. De jonge verdediger had zelf niet durven dromen dat het allemaal zo snel zou gaan. Voor een nieuwe aflevering van Meet the Pro spraken wij met hem. Check de video nu.

We hebben jou gevraagd om 3 speciale items mee te nemen. Wat is het shirt dat je daar in je handen hebt?
Dit is het Ajax-shirt, met natuurlijk mijn achternaam en nummer 15 erop. Om ook niet te vergeten, het Europa League logo. Dit shirt had ik gedragen bij de wedstrijd tegen Lille OSC in de Europa Leauge. Als jonge jongen streef je ernaar om belangrijke, maar ook om speciale wedstrijden te spelen. Dit was dan de thuiswedstrijd tegen Lille OSC en die was echt super bijzonder voor mij.

Ja en het team op dat moment was ook echt op zijn best volgens mij.
Ja! We waren eigenlijk, laat ik het zo zeggen, niet te stoppen. We waren in vorm, hadden goede spelers en het team had goede teamgeest met elkaar. Het ging eigenlijk gewoon echt top met ons.

Oké, Devyne. We hebben een bordje met een rode kant en een groene kant. Ik ga een paar stellingen aan je stellen en dan mag jij zeggen of je er oneens mee bent of eens mee bent met behulp van het bordje.

Stelling 1: Ajax was altijd mijn droomclub: Eens!

Stelling 2: Wij winnen dit seizoen weer de dubbel: Eens!

Stelling 3: Ik ben blij dat ik destijds bij PSV ben afgevallen: Eens!

Stelling 4: Ik ben sneller dan Mazraoui: Eens!

Oehh.. Stelling 6: Ik sta terecht in de basis bij Ajax: Oneens.

Stelling 7: Mijn moeder is de belangrijkste persoon in mijn leven: Eens!

Meet the Pro Devyne Rensch

Mooi! Maar, stelling 6: Ik sta terecht in de basis bij Ajax. Hier zei je oneens, kan je er wat over vertellen?
Eerlijk gezegd oneens als we het hebben over nu, want nu sta ik geen basis. Dat ik nu geen basis sta zegt genoeg over Nous (Noussair Mazraoui). Hij doet het heel goed nu en natuurlijk ook Nico (Nico Tagliafico) en Daley (Daley Blind). Eigenlijk daarom dus oneens, misschien zit ik wel terecht op de bank. Maar ik moet nu dus harder werken om wel in de basis te staan.

Ahh, maar je bent ook 18 toch?
Ja haha, ik ben nog jong.

Dat vergeten we soms he, dat je nog maar 18 bent. Maar oké, alles is vrij duidelijk voor mij.

Nou, we zijn beland bij het 2e item en die heb jij in je handen. Kan je er meer over vertellen?
Ja! Hier links zie je, laat ik het zo maar zeggen, mijn debuut voetbalschoenen en hier rechts de nieuwste adidas voetbalschoen. Voor mijn debuut voetbalschoenen begon het allemaal toen Ten Hag zei dat ik mee mocht op trainingskamp met het eerste. Deze voetbalschoenen kwamen toen volgens mij ook net uit en ik had vanaf dat moment van alles gedaan met deze voetbalschoenen. Voorbereiding gespeeld, getraind en uiteindelijk mocht ik mijn debuut maken als invaller tegen FC Emmen op deze voetbalschoenen.

Meet the Pro Devyne Rensch

En hoe belangrijk zijn deze voetbalschoenen voor jou, zo belangrijk dat je ze bewaart?
Deze voetbalschoenen ga ik sowieso voor heel mijn leven bewaren. Over 30 jaar kan je er bijvoorbeeld nog leuk of goed op terugkijken, zo van ja dit waren toch wel de voetbalschoenen waar ik mijn debuut op heb gemaakt. Ze zijn wel een beetje vies natuurlijk, maar zijn echt belangrijk voor mij.

En wat maakt dan de nieuwste adidas voetbalschoen, de X Speedflow, voor jou de perfecte schoen?
Het gevoel om mijn voeten. Met de andere Adidas voetbalschoenen waarmee ik heb gespeeld was ik meer zo van, die moet ik nog inlopen. Maar met de X Speedflow was het echt voet erin en ik kon zonder blaren of wat dan ook trainen. Het zat eigenlijk gewoon gelijk perfect.

Bekijk hier de adidas X Speedflow van Devyne Rensch.

Oké, Devyne. We pakken het bordje er weer bij voor de 2de ronde ‘Eens’ of Oneens’ Ik heb weer paar nieuwe stellingen, daar mag jij weer aangeven of je het er ‘Eens’ of Oneens’ mee bent.

Stelling 8: Bepaalde kledingstukken of schoenen brengen mij geluk: Oneens.

Stelling 9: Ik heb ritueeltjes: Eens!

Stelling 10: Ik ben het snelste uit het team: Oneens.

Stelling 11: Ik kan goed tegen mijn verlies: Oneens.

Oké, hier zijn aardig wat dingetjes waar ik een vraag over heb. Je hebt dus geen kledingstukken of ritueeltjes of andere dingen waardoor je denkt dat je beter gaat voetballen?
Nee, maar ik heb wel een soort van ritueel. Als ik rechtsback sta dan trek ik eerst mijn rechter sok aan en als ik linksback sta dan trek ik eerst mijn linker sok aan.

Oké, dat is wel iets toch! Je zei dat je niet de snelste uit het team bent?
Nee, volgens mij is Antony wel sneller dan ik. Ik denk wel dat ik in de top 3 of top 5 sta.

En ben je dan wel de snelste verdediger?
Ja!

Meet the Pro Devyne Rensch

Nou, dan zijn we beland bij jou volgende item. Vertel, wat heb jij in je handen?
Ik hoef eigenlijk niet heel veel te zeggen. Kampioen van Nederland 2020-2021. Dit was natuurlijk mijn eerste seizoen bij het grote Ajax, Ajax 1 en om dan gelijk kampioen te worden met zo’n goed en leuk elftal is ongekend. We hadden echt een goed seizoen. Veel gewonnen en tuurlijk ook wat verloren, maar ja daar werden we beter van. Om gelijk in mijn eerste seizoen met Ajax 1 kampioen te worden, eigenlijk kon mijn debuutseizoen niet mooier worden.

Het valt me wel op. Elke keer als we dan over Ajax over het algemeen en de selectie praten, volgens mij klikt het echt goed met de mensen die daar zitten. Ook met Timber waar je een goede klik mee hebt.
Zeker, natuurlijk was het voor mij aan het begin best wel lastig. Voor mij was iedereen gelijk nieuw, maar ik klikte gelijk met ze en namen me goed mee. Er kwamen natuurlijk ook nieuwe spelers, volgens mij was Antony net nieuw en zo nog een paar jongens. Het moet gelijk klikken en je voelt ook vanzelf wanneer dat gebeurt. Bij ons was dat wel het geval en het was een mooi seizoen.

Meet the Pro Devyne Rensch

Stelling 12: Nog 1 succesvol seizoen en dan ben ik klaar voor een stap naar het buitenland: Oneens.

Stelling 13: Ik word vaste basiskracht in het Nederlands elftal: Eens!

Stelling 14: Ik sta volgend jaar in Qatar met de wereldbeker in mijn handen: Eens!

Stelling 15: Ooit til ik de Champions League beker omhoog: Eens!

Stelling 16: Frank is de beste verdediger aller tijden bij Creators FC: Haha, voor jou eens!

Nice! Oké, nou paar mooie dingen. Ook over wat je vertelde over Qatar, over het Nederlands elftal. Je zit voor het eerst nu bij de voorselectie. Het moet je wel een heel speciaal gevoel geven denk ik?
Ja, zeker! Het was best wel grappig om het mee te maken, want ik was aan het ontbijten bij Ajax met Jurriën Timber. Ik kreeg toen een bericht op mijn telefoon, een mail. Ik keek erop en er stond dat ik bij de voorselectie zat van het Nederlands elftal, maar ik dacht dat het voor Jong Oranje was. Ik scroll dan dus door de mail en opeens zag ik daar Louis van Gaal staan. Toen dacht ik echt zo van wauw, dit is wel het grote Nederlands elftal. Ik vroeg toen gelijk aan Jurriën of hij naar de lijst kon kijken of ik erbij zat. Ik zat er dus wel bij en het was dus echt een mooi moment.

Wat gaat er dan door je heen?
Ja, van alles! Gelijk mijn moeder, familie, vrienden en zaakwaarnemer een bericht gestuurd. Vanzelf krijg je natuurlijk ook veel berichten, want iedereen krijgt het wel mee. Het was echt een mooi moment, want voor het eerst het grote Oranje.

Meet the Pro Devyne Rensch

En wat vind je ervan dat de fans weer terug zijn in het stadion?
Heel vet! Ik heb nog nooit echt een vol stadion meegemaakt.

Je debuut bij FC Emmen was ook niet met publiek toch?
Nee, ik kwam er eigenlijk bij toen fans niet in het stadion mochten. Voor mij was het eigenlijk de periode toen fans weer erbij mochten zijn, maar de eerste keer dat ik naar boven liep met een stadion met fans en op het veld liep was echt een mooi moment. Je hoort de fans en je naam die wordt geroepen. Het is echt een dik gevoel.