Voetbalshop spreekt met Bart Ramselaar over FC Utrecht, Champions League en het leven in de voetballerij

Bart Ramselaar is op dit moment publiekslieveling bij FC Utrecht, waar hij wekelijks het spel bepaalt op het middenveld. Koen Weijland ging namens Voetbalshop in gesprek met Bart Ramselaar over zijn periode bij FC Utrecht en PSV.

Welkom, ik wil jou beter leren kennen aan de hand van de voetbalshirts die jij hebt meegenomen. Laten we beginnen met het eerste shirt.
Het eerste voetbalshirt is van FC Utrecht. Ik heb het grootste gedeelte van mijn carrière bij FC Utrecht gespeeld. Bekijk hier de nieuwe Mercurial voetbalschoenen van Bart Ramselaar. In deze video draagt Bart een gaaf Nike Strike trainingspak.

Je hebt eerst een jaar bij het 1e elftal gezeten en toen nog niet zoveel gespeeld. Toen kwam Erik Ten Hag en vanaf dat moment heb je eigenlijk alles gespeeld dat seizoen.
Ik speelde eigenlijk in de A1, toen mocht ik mee op trainingskamp als jonge jongen. Ik heb toen mijn debuut gemaakt en aan het einde van het seizoen heb ik 5 wedstrijden gespeeld. Die wedstrijden gingen zo goed, dat ik gelijk naar het 1e elftal mocht. Normaal gesproken maak je eerst altijd de stap van de A1 naar Jong Utrecht. Daarna kwam Ten Hag en toen speelde ik ook meteen alles.

Hoe was dat seizoen, om ineens alles te spelen en om ineens voetballer van FC Utrecht te zijn?
Dat gaat heel snel allemaal. Jong Oranje kwam toen ook vrij snel, dus dat was geweldig.

Voetbalshop Bart Ramselaar

Was het moeilijk om weg te gaan bij FC Utrecht?
Tuurlijk, ik heb daar toen 7 jaar gespeeld, het voelde echt als thuis. Dan ga je opeens naar de grote wereld met allemaal fantastische spelers, internationals, dus dat was wel moeilijk op het begin. Ik was 20 jaar, maar het is natuurlijk een droomstap om naar de top van de Eredivisie (PSV) te gaan. Dus ik heb er geen moment spijt van gehad.

Je wilt gewoon naar de Nederlandse top. Uiteindelijk heb je daar ook Champions League gespeeld, daar komen we zo op terug, en ook één interland voor Oranje.
Dat waren er 3!

Dan zit je bij de grote namen in de kleedkamer. Hoe is dat dan ineens?
Ja dat is geweldig! Je komt daar aan op Huis ter Duin destijds nog. Je ziet sterren als Sneijder en Robben. Daar droom je van natuurlijk.

  • Voetbalshop Bart Ramselaar

Vanuit je eerste periode bij FC Utrecht, maakte je een transfer naar PSV. Toen was je nog 20 jaar, was het een stap waar je al mee bezig was, of kwam dit uit het niets.
Ik had echt een heel goed seizoen gedraaid, dus ik wist dat er veel interesse was. Dan ga je kijken: wat is het beste voor je carrière? Ik dacht toch dat dat was om in Nederland te blijven, een vervolgstap naar de top 3. En toen kwam PSV en was het binnen een week afgerond.

Heb je ooit gedacht dat je dat ging halen?
Ja, ik had er wel vertrouwen in. Je droomt er van, maar ik had er wel vertrouwen in dat dat zou lukken.

En dan sta je daar. Wat was je eerste wedstrijd in de Champions League?
Tegen Atletico Madrid.

Voetbalshop Bart Ramselaar

Je hebt een shirt van Atletico Madrid meegenomen. Is dit het shirt wat je toen hebt geruild?
Ja, dit was mijn eerste wedstrijd in de Champions League, daarom is het een speciaal shirt. Dit shirt heb ik geruild met Griezmann. Ik weet nog dat wij een penalty kregen, die hadden wij gemist. Zij hadden wel al een keer gescoord. En ik weet nog dat ik toen in de laatste minuut net over de lat schoot, anders had ik echt de held kunnen zijn, maar we verloren met 1-0 en toen na de wedstrijd ging ik gelijk naar Griezmann toe.

Wat is het meest bijzondere shirt? Is dat deze? Of heb je nog een andere waarvan je zegt: deze is wel heel bijzonder.
Ja ik heb nog een shirt van Messi, die hangt in een mooie lijst. Ik wilde eigenlijk dat shirt meenemen, maar die was een beetje zwaar. En mijn debuut in het Nederlands Elftal is denk ik het meest waardevol.

Voetbalshop Bart Ramselaar

We hadden het net al even over het Nederlands Elftal. Hoop je daar nog een keer terug te keren?
Ja, maar dat is niet mijn doelstelling op dit moment. Ik wil gewoon veel spelen. Ik heb de ambitie om ooit nog stappen te maken en het Nederlands Elftal is op dit moment niet heel realistisch, dus ik hoop dat dat in de toekomst wellicht nog kan komen.

Tijd voor het laatste shirt die jij hebt meegenomen. Dat is een shirt van PSV.
Dat klopt! Dit is een speciaal shirt voor mij. Dit is het shirt waarin ik kampioen ben geworden, de thuiswedstrijd tegen AFC Ajax, die wij wonnen met 3-0. Een mooie dag voor ons, dat was geweldig.

Voetbalshop Bart Ramselaar

Hoe kijk je terug op jouw tijd bij PSV? Houdt je daar een positief gevoel aan over?
Niet alleen positief. In het begin natuurlijk wel. Toen heb ik bijna alles gespeeld in mijn debuutjaar. Toen werden we 3e. Voor het team was het natuurlijk wat minder, maar voor mij persoonlijk wel goed. In het 2e jaar heb ik 31 wedstrijden gespeeld en zijn we kampioen geworden. Dan wil je daarna natuurlijk doorgaan en de volgende stap maken, een nog belangrijkere speler worden. Toen kwam er een nieuwe trainer en die zag het niet in mij zitten. Dat is het minpuntje.

Is dat dan leren accepteren zo iets?
Dat is de voetballerij. Het hoort erbij. Ik heb er alles aangedaan om mezelf terug te knokken. Dat is helaas niet gelukt. Wel jammer hoe dat het laatste seizoen is gelopen.

En toen werd het FC Utrecht. Je oude liefde. Met wie ben je het beste in het team?
Ik kan het met meerdere spelers goed vinden, zoals Adam Maher. Met hem heb ik bij PSV gezeten, ook in een vergelijkbare situatie, namelijk kampioen geworden, veel gespeeld, mindere periode en dan weer terug bij FC Utrecht. Daar praat ik dan ook veel mee. Hij doet het ook fantastisch nu.

Enige lastige nu, en dat geldt voor iedereen, geen fans bij FC Utrecht.
Dat is verschrikkelijk. De Bunnikside en alle FC Utrecht fans helpen ons enorm om een steuntje in de rug te geven, dus dat is echt een gemis.

Voetbalshop Bart Ramselaar

Voel jij ook als echte jongen van de club, dat zij jou extra waarderen?
Ja dat denk ik wel. Ik ben een jongen van de club. Zij hebben mij zien debuteren. Ik was al snel publiekslieveling en dan kom je terug, dus ja ik voel wel veel waardering vanuit de fans.