Soufiane Touzani: ‘Zie je nu wel, ik heb rendement!’

Voetballer, creator, presentator en ondernemer Soufiane Touzani is druk bezig met zijn huidige project, FC Straat. Koen Weijland sprak namens Voetbalshop over dit project, zijn debuut in het zaalvoetbal en zijn drijfveren.

Touzani

Soufiane, bedankt voor je tijd. We willen je vandaag leren kennen aan de hand van verschillende voorwerpen. Wat is het eerste item dat je hebt meegenomen?
Ik heb een Haasje meegenomen. Sommige zullen misschien denken, haasje? Wat heb jij met een haasje te maken? Die heb ik niet gestolen van één of andere voetballer, maar die is van mij.

Bekijk hier de Touzani collectie.

Een haasje krijg je wanneer je je debuut hebt gemaakt binnen een team dat Nederland vertegenwoordigd.
Ja, als je dan één wedstrijd voor het hoogste team hebt gespeeld, voor mij is dat het Nederlands Zaalvoetbal team, dan krijg je een haasje.

Touzani

Hoeveel wedstrijden heb jij in totaal gespeeld?
Negen. In één seizoen. Dat moet er wel even bij gezegd worden, dat heeft wel een bepaalde impact zeg maar.

Ja precies, het was niet zo dat de je je debuut had gemaakt en dat de bondscoach zei van Soufiane kom er maar van af.
Haha, nee nee.

Touzani

Hoe trots ben jij hierop?
Ik wilde altijd profvoetballer worden en dat ben ik niet geworden. Ik heb scoliose en een ijzeren pin in mijn rug. Ik ga niet zeggen dat het alleen door deze blessures kwam, maar hierdoor was het helemaal niet mogelijk om profvoetballer te worden. Ik heb toen uiteindelijk via een omweg mijn lichaam zo weten te trainen om te kunnen zaalvoetballen. Ik was heel erg bekend om de jongen die trucjes doet, maar die trucjes deed ik alleen maar omdat ik niets anders kon doen met die pinnen in mijn rug. Daar ben je dan bekend mee geworden. Dan krijg je wel vaak te horen: ‘Leuk die trucjes, maar heb je rendement?’. Het hebben van rendement is belangrijk.

  • Touzani

Dat stak jou.
Ja, want ik ben opgegroeid met rendement. Op het pleintje in de tijden met Robin van Persie, zaten we gewoon met 8 teams op een plein. Als je dan verloren had, moest je een uur wachten voordat je weer aan de beurt was. Ik deed vaak met oudere jongens mee en dan kan je wel leuk een trucje doen, maar als je balverlies hebt dan krijg je gewoon klappen, want dan moeten zij een uur wachten door jou. Het draaide dus alleen maar om rendement en ik werd juist bekend met trucjes. En toen was ik in mijn eerste jaar van de Eredivisie topscorer geworden met 52 goals.

Touzani

In één seizoen? Dat is niet slecht.
In één seizoen, dat is een gemiddelde van bijna 3 goals per wedstrijd en toen werd ik international en toen had ik wel zoiets van: ‘Zie je nu wel, ik heb rendement’.

Hoe ben je dan uiteindelijk toch weer teruggegaan naar de trucjes en video’s maken op YouTube?
Na 9 interlands en de topscorers titel ga je nadenken over wat je hier nog meer kan uithalen. Onze beste speler uit het Nederlands Elftal was daarnaast brandweerman, terwijl wij tegen gasten uit Spanje speelde die een half miljoen verdiende. Toen had ik het idee dat ik een keuze moest maken en toen ben ik me gaan ontwikkelen als zakenman en editor. Daarnaast wilde ik ook beter worden in concepten bedenken en filmen. Daar heb ik toen heel veel tijd ingestoken.

Oké Soufiane, je hebt nog een item meegenomen. Je vertelde net al een beetje over de stap naar YouTube. Je bent meer gaan ondernemen. Wat je nu hebt meegenomen, dat is wel een bewijs dat dat ook goed is gegaan.
Haha, dit vind ik zo tof. Dit was eigenlijk een besef momentje. Ik ben nu 34. Ik heb ook de tijd meegemaakt dat er alleen televisie was en geen internet. Je kon op dat moment nog niet echt uit de voeten als creator. Uiteindelijk kom je als jongetje van Rotterdam-Zuid in Hilversum terecht bij de TROS, Zappsport. Dat vond ik echt heel mooi en ik ben ze ook heel dankbaar voor die kans. Na een paar jaar ben je nog steeds co-presentator, maar wil je ook je eigen programma maken. Dat duurde mij te lang en tegelijkertijd begon YouTube op te komen. Toen dacht ik: ‘He wacht eens even, ik kan het toch gewoon zelf gaan doen’ . Toen ben ik gewoon als creator aan de slag gegaan. Ik ben als een malle allemaal dingen gaan uitzoeken. Dat heeft wel altijd in me gezeten, als ik iets doen dan bijt ik er in en laat ik niet meer los. Als je dan 100.000 abonnees hebt en kijkt naar dat getal en je beeld je in dat al die mensen voor je staan. Dat is gek.

Touzani

Jij hebt juist al best wel extreme internationale ervaringen opgedaan. Je bent bij de presentatie van Ronaldinho bij AC Milan geweest en bij Cristiano Ronaldo in zijn achtertuin. Dat zijn ook geen alledaagse dingen.
Dat zijn hele toffe dingen, maar daar zit niet mijn energie voor de toekomst. Ik heb nu FC Straat opgericht. Ik wil gewoon heel Nederland beter maken, de nieuwe generatie een stapje verder brengen. Dat begint bij de straat. De ‘Road to Pro’ kan altijd blijven, maar ik zie het wel als een apart iets. Je hebt veld- en zaalvoetbal en dat is allemaal georganiseerd en straatvoetbal is dat eigenlijk niet. Dat wil ik dus gaan doen. Het zijn ook drie verschillende spelletjes en ik kan daar zelf over vertellen, want ik heb ze ook alle drie zelf beoefend.

En wat is dan jouw drijfveer achter FC Straat? Is dat een sociaal-maatschappelijk aspect?
Je hebt twee dingen eigenlijk. FC Straat is inderdaad om de nieuwe voetballende generatie beter te maken, in de breedste zin van het woord. Als ik ervoor kan dat iedereen vier uur per week meer gaat straatvoetballen, dan gaat het algehele Nederlandse niveau omhoog. Er zijn overal voetbalpleintjes, waar in de wereld is de infrastructuur zo ingericht als hier. Ze zijn alleen leeg, dus er moet iemand komen die zegt: We gaan weer voetballen! Maar er is ook iets tofs te doen, niet zo een toernooi waar je bioscoopbonnen kan winnen, maar ons toernooi. Je kan zichtbaar zijn op Touzani TV. Die gasten die nu in die serie zitten, worden nu herkend op straat. Dat zijn weer nieuwe rolmodellen.

Bekijk hier de Touzani collectie.

Touzani