Afgelopen zondag boekte het Nederlands Vrouwen elftal een prachtige 1-0 overwinning op Noorwegen en morgen is Denemarken de tegenstander. Kunnen de dames zich al verzekeren van een plek in de kwartfinale? Voor het EK spraken wij met een aantal internationals over onder andere de PUMA ONE, het EK en het voetballeven. Als slot van deze interview-serie is het de beurt aan Arsenal- en Nederlands Elftal speelster Dominique Janssen.


De 22-jarige Dominique Janssen speelt tegenwoordig als middenvelder bij Arsenal in de Women's Premier League. Ze heeft als 22-jarige al 22 caps achter haar naam staan en speelt veelal als linksback in het Nederlands Vrouwen Elftal. Haar debuut maakte ze op 5 maart 2014 in de wedstrijd tegen Australië. Tot haar 18e speelde ze bij de jongens, waarna ze twee jaar in Duitsland bij SGS Essen heeft gespeeld. In onderstaand interview ontdek je meer over het voetballeven van Dominique.


Je hebt tot je 18e bij de jongens gevoetbald. Was het belangrijk voor jouw om bij de jongens te spelen en was dat een bewuste keuze?
Ja, het was wel een bewuste keuze. Ik had opties om naar FC Twente te gaan en VVV had interesse getoond. Mensen hebben altijd gezegd: "het is goed om zo lang mogelijk bij de jongens te spelen. Daar is het tempo hoger en het is meer fysiek." Zolang ik het leuk vond om bij de jongens te spelen en het niveau was hoog genoeg bleef ik daar spelen. Bij de club was het allemaal heel goed geregeld. Op een gegeven moment op mijn 18e kon ik naar de A1, maar dat was toen niet de beste lichting, dus toen besloot ik om een volgende stap te maken richting het vrouwenvoetbal.


Interview Dominique Janssen PUMA ONE


Wat zou je jonge meisjes van nu adviseren om te doen? Zo lang mogelijk bij de jongens voetballen of kiezen voor vrouwenvoetbal?
Ik zou aanraden om zo lang mogelijk bij de jongens te blijven spelen. Je hebt tegenwoordig wel opleidingen voor meisjesvoetbal bij betere clubs. Als je bijvoorbeeld bij een meisjesteam speelt in een competitie met jongensteams dat zou nog een optie zijn, maar ik zou aanraden om zoveel mogelijk bij de jongens tegen andere jongens te spelen. Bij de jongens train je bijvoorbeeld ook twee keer in de week. Daarnaast adviseer ik: ga lekker op pleintjes voetballen, want daar komen vaak de beste voetballers vandaan.


Hoe ziet een wedstrijddag er voor jou uit? Hoe bereid jij je optimaal voor op een belangrijke wedstrijd?
Ik houd er wel van om niet te laat op te staan. Bij het Nederlands Elftal hebben we bijvoorbeeld om 10.00 uur ontbijt en op zich vind ik dat wel een mooie tijd. Als ik zelf ze moeten kiezen, zou ik om 9.00 uur opstaan en dan lekker ontbijten. Vervolgens even relaxen. Bij Arsenal spelen we vaak wat later en ga ik nog even het huis uit om bijvoorbeeld een bakje koffie te drinken. In ieder geval iets doen. Ik vind het ook wel fijn om bijvoorbeeld een wandeling in het park te maken. Laatst ging ik bijvoorbeeld met mijn vriend "Catch" spelen met een voetbal. De ene persoon schieten en de andere moet dan vangen. Het gaat er in ieder geval om dat je even afgeleid bent. Ik vind het namelijk wel belangrijk om zo relaxed mogelijk te zijn. Ik ben zelf iemand die vrij zenuwachtig is, en weet dat ik dit nodig heb. Na de wandeling rijden we naar het stadion met een muziekje aan om vervolgens het veld te checken; dat vind ik altijd wel fijn. Dan kan het mentaal voorbereiden beginnen!


Hoe ben jij als je een wedstrijd verloren hebt?
Vroeger was ik echt verschrikkelijk. Mijn broer zei altijd: "je bent veel te veel bezig met voetbal. Je moet ook een beetje genieten van het leven!" Tegenwoordig kan ik wel goed die switch maken. Het blijft natuurlijk goed balen als je een wedstrijd verloren hebt. Het hangt er ook vanaf hoe ik gespeeld heb. Je kunt ook niet te lang in een teleurstelling blijven hangen, want binnen korte tijd komt de volgende wedstrijd er alweer aan. Ik probeer dus zo snel mogelijk de knop weer om te zetten.


Interview Dominique Janssen PUMA ONE


Welke kwaliteiten heb je nodig om als profvoetbalster de top de bereiken en waarom ben jij bijvoorbeeld wel doorgebroken en andere niet?
Talent is wel een ding wat je moet hebben, ondanks dat iedereen wel ergens talent in heeft. Je zal heel hard moeten werken en met name is de focus tussen je oren heel erg belangrijk. Je moet mentaal bereid zijn om heel hard te werken en er alles voor te laten om prof te worden. Ik vind het ook wel belangrijk om doelen te stellen, bijvoorbeeld korte termijn en lange termijn doelstellingen waar je uiteindelijk naartoe wilt. Ik probeer zoveel mogelijk ook korte termijn doelen te stellen. Ik had bijvoorbeeld afgelopen periode als doel: overal voorop te staan tijdens een training. Dan maakt het niet uit of het de warming-up was of een pasvorm. Mijn doel was om voorop te staan. Voor mij was het heel fijn om daaraan vast te houden, want dat hield me scherp. Als ik dan bijvoorbeeld niet vooraan stond, dacht ik: hee, ik sta niet vooraan. Het is maar een klein dingetje, maar mentaal hielp het mij wel. Doelen stellen om vooruit te kijken en beter te worden vind ik dus ook belangrijk.


Wat vind jij sterke punten van jezelf in het veld en welke eigenschappen zou je willen verbeteren?
Ik vind zelf dat ik wel een sterke passing heb. Daarnaast ben ik multifunctioneel in het veld, en kan ik op meerdere posities uit de voeten. Soms kan dat ook een nadeel zijn, maar ik vind het vooral een voordeel. Vrije trappen ben ik ook vrij sterk in: hier heb ik heel veel op getraind. Ten slotte ben ik ook tweebenig. Verdedigend zou ik graag het druk zetten willen verbeteren, wanneer je druk kunt zetten of juist afstand moet houden. Op sommige momenten twijfel ik en dan maak je eigenlijk sowieso de verkeerde keuze. Ik zou ook wel het spel beter willen lezen, want wanneer de wedstrijd chaotisch verloopt, zou ik het team willen helpen om rust te brengen in het spel. Ik weet dat dit een grote stap is voor mezelf, ook richting de leiders, maar je moet altijd groot denken.


Wat doe jij buiten je huidige trainingen om om jezelf conditioneel fit te houden?
Ik zorg er in ieder geval voor dat ik goed rust en goed eet. Met name voeding is belangrijk voor mij. Qua vorm zorg ik heel goed voor mezelf. Ik doe niet specifiek iets naast het voetbal, omdat we zelf ook hard trainen en ook in de gym trainen. Om mezelf dus fit te houden, zorg ik dat ik goed en voldoende eet. Dat is mijn focus.


Steeds meer mannelijke voetballers maken gebruik van bijvoorbeeld een mental coach, hoe sta jij daar in?
Ik ben daar sowieso wel een voorstander van. Ik heb zelf ook een moeilijke periode gehad afgelopen jaar. Toen ben ik zelf ook bij een mental coach geweest. Een mental coach is wel iets kleins, maar als je daarmee iets in je hoofd kan veranderen en dat merkte ik bij mezelf ook. Je krijgt heel veel dingen aangereikt, maar je moet wel bereid zijn iets te willen veranderen. Dat heeft me toen ook zeker heel veel geholpen. Ik vind dat je er ook niet voor hoeft te schamen of iets, want het kan je alleen maar beter en sterker maken.


Interview Dominique Janssen PUMA ONE


Wie zijn de belangrijkste personen binnen jouw voetbalomgeving?
Belangrijke personen zijn mijn moeder, beste vriendin, mijn vriend en mijn familie eigenlijk ook wel. Ik heb niet heel veel mensen om me heen, maar ik weet wel naar welke mensen ik toe kan als ik hulp nodig heb. Op voetbalgebied is Sari (van Veenendaal) belangrijk voor mij geweest. Wij gingen tegelijkertijd naar Arsenal en zij was echt als een grote zus voor mij. Zij kon heel goed vertellen of ik iets wel of niet goed deed en als ik er even doorheen zat, wist zij mij altijd weer op te peppen. Dat is voor mij heel belangrijk geweest bij mijn overstap naar Arsenal. Voor haar was het ook een nieuwe stap, maar uiteindelijk konden we samen aan elkaar optrekken. Toen we ook de Continental Cup in het eerste jaar wonnen was dat voor ons echt heel gaaf. We harden hier echt heel hard gewerkt, en voor ons was dit dan echte beloning.


Als je in je sportcarrière iets over mocht doen, wat zou je dan anders hebben aangepakt?
Ik had als ik klein was meer op straat gevoetbald! Achteraf weet je niet dat dat zo belangrijk is vanwege je techniek. Misschien zou ik ook nog meer voetbal gaan kijken, want ik was altijd ook wel andere dingen aan het doen.


Van welke voetbalcollega zou je graag iets willen weten?
Zlatan (Ibrahimovic) vind ik wel een bijzonder figuur, omdat hij echt lak heeft aan de hele wereld. Dat vind ik wel knap, want iedereen heeft er wel iets over te zeggen. Hij maakt zijn woorden dan toch altijd wel waar. Aan hem zou ik wel een vraag willen stellen.


Wat zijn je hobby's naast het voetbal of wat doe je veel in je vrije tijd?
Op dit moment doe ik eigenlijk niet zoveel. Ik ben helemaal gefocust op het EK. Naast het voetbal vind ik het leuk om mensen te helpen met hun voeding. Daarom ben ik ook voedingsdeskundige. Mensen zijn daar altijd wel geïnteresseerd in, omdat ik goed in vorm ben en ik vind het leuk om ze daarmee te helpen. Dit jaar heb ik ook een keyboard gekregen van mijn vriend, want ik wilde graag keyboard leren spelen, maar dat is best moeilijk! Ik kan bijna “All of Me” van John Legend spelen, met akkoorden. Dat is wel echt heel leuk!


Interview Dominique Janssen PUMA ONE


Je bent voedingsdeskundige. Volg je zelf ook een dieet of let je veel op je voeding?
Ja, ik volg het Dominique Janssen dieet! Op voeding let ik wel heel erg, want als voetbalster heb je gewoon heel veel brandstof nodig en mensen hebben vaak niet in de gaten hoeveel je daarvoor wel niet moet eten. Ik was altijd al bezig met het tellen van calorieën en dan probeerde ik 3000 calorieën per dag te eten, dus dat is 's ochtends wel een goed ontbijt, een goede snack, een goede lunch, een snack, diner en dan nog een snack. Daar let ik wel heel erg op. Ook met oog op herstel. Ik zorg dat ik mijn shakes altijd bij me heb, zodat ik die kan nemen na het trainen. Dat houdt het Dominique Janssen dieet in!


Het EK is straks natuurlijk in eigen land. Wat verwacht je van het komende EK?
Ik verwacht dat er heel veel mensen komen kijken! Ook denk ik dat we het heel goed gaan doen. Na alle voorbereidingen zijn we als team echt klaar om te vlammen!


Wie is jouw lastigste directe tegenstandster ooit geweest?
Ik kan me wel een wedstrijd herinneren tegen Frankrijk, daarin liepen heel veel goede speelsters, maar ik weet niet echt meer een naam in dit team. Wel is me een Noorse voetbalster goed bijgebleven: Ada Hegerberg. Ik speelde toen nog in Duitsland centraal achterin en zij speelde in de spits. Zij was echt heel goed. Ze is zelfs jonger dan ik, maar ze heeft zoveel kwaliteit!


Wie is de grootste grappenmaker in het Nederlands Vrouwen Elftal?
Ik denk dat we wel meerdere grappenmakers in de groep hebben. Shanice (van de Sanden) is er één van; wat er af en toe uit haar mond komt slaat helemaal nergens op! Daarnaast houden Sherida (Spitse) en Mandy (van den Berg) ook wel van een geintje. Sari vind ik ook heel grappig. Als ik met haar praat lig ik vaak ook helemaal dubbel.


Interview Dominique Janssen PUMA ONE


Wat is het grootste verschil tussen het Engelse voetbal en voetbal in andere landen?
In Engeland is sinds het WK het niveau echt omhoog gegaan, want zij hadden heel erg sterk gespeeld en zijn derde geworden. Hierna kwam er meer aandacht en bezoekers op het voetbal af. Het vrouwenvoetbal in Engeland is echt in opkomst en er komen steeds meer buitenlandse speelsters naar Engeland toe. Ik vind Engeland ook bijzonder, omdat het land echt voetbal ademt. Duitsland heb je dat ook wel, maar Engeland steekt er toch bovenuit. Ze beleven het voetbal echt heel intensief. Toch is Engeland ook wel een raar land, omdat ze zoveel drinken. Daar merk je zelf ook echt wat van. Dat is wel een beetje de cultuur. Dan ga je naar het voetbal en drink je bier.


Wat zijn je plannen voor na je voetbalcarrière?
Ik zou graag iets in de voeding gaan doen of personal trainer willen worden. Ik zou ook heel graag moeder willen worden. Om me heen zie ik steeds meer mensen moeder worden en dat wil ik ook graag. Nu nog niet, maar in de toekomst zeker.


Wat is je eerste indruk van de nieuwe PUMA ONE?
Ik vind ze echt heel tof. Dit is echt een verbetering ten opzichte van de evoSPEED!

Hoe vind je hem zitten? Wat vind je van de pasvorm?
Ja, echt heel lekker. Een stuk beter dan de evoSPEED. Ik vind dat de noppen beter zitten onder de schoen. De noppen voelen comfortabeler. Ook als je loopt merk je dat. Een leren voetbalschoen vind ik ook heel belangrijk, want dat vormt snel naar je voeten. Het gevoel als je erin stapt is gewoon direct lekker.


Interview Dominique Janssen PUMA ONE


Wat vind jij de belangrijkste eigenschappen of waar let je op bij een voetbalschoen?
Ik vind het vooral belangrijk dat de schoen comfortabel zit. Als je hem aantrekt merk je wel gelijk van: oké, deze zit lekker of deze zit minder. Ik let er dus altijd op hoe de FIT van de schoen is en die is bij de PUMA ONE heerlijk. Hij moet ook strak genoeg zitten, zodat je niet in de schoen gaat schuiven. Anders zou je blaren kunnen krijgen. Sommige vinden het bijvoorbeeld heel belangrijk dat een schoen heel licht is, maar daar let ik eigenlijk niet op. Natuurlijk wil je niet een te zware schoen, maar persoonlijk heb ik niet het gevoel als een schoen 100 gram lichter of zwaarder is, je dat merkt.


Wat betekent PUMA voor jou?
PUMA vind ik heel fijn. Ze geven me voetbalschoenen en dingen die ik nodig heb. Ook buiten het voetbal kan ik toffe kleren dragen. Je kan gemakkelijk online bestellen en het is altijd fijn om dan nieuwe dingen te krijgen. Ik ben nu twee jaar PUMA atleet en volgens mij draag ik het merk goed uit. Ik ben ook weer heel blij dat ze nu weer nieuwe schoenen hebben. PUMA is een innovatief merk en ze proberen nieuwe dingen te ontwikkelen om zo goed mogelijk aan de behoeften van hun atleten te voldoen. Dat stralen ze ook uit en met die uitstraling ben ik ook heel tevreden.


De PUMA ONE is geschikt voor ieder type speler. Van de beresterke, tackelende verdediger tot de lichtvoetige, vliegensvlugge buitenspeler. Daarom wordt de PUMA ONE ook gedragen door toppers als Antoine Griezmann, Sergio Agüero, Marco Reus, Héctor Bellerín, en Gianluigi Buffon. PUMA biedt met de ONE een schoen die de perfectionist in ons allemaal weerspiegelt.