Met de adidas Exhibit voetbalschoenen kun jij je nieuwe skills, waar je hard aan hebt gewerkt tijdens de winterstop, tentoonstellen aan het publiek. Voor deze nieuwe collectie spraken wij met de 30-jarige verdediger Jan-Arie van der Heijden. Hij draagt de nieuwe adidas Predator 19 en hij vertelde ons over deze nieuwe schoenen, zijn rol binnen Feyenoord en zijn voorbereiding op belangrijke wedstrijden.


Jan-Arie van der Heijden is een Nederlandse voetballer en speelt doorgaans als centrale verdediger. Hij is op dit moment bezig aan zijn vierde seizoen bij Feyenoord waar hij een vaste waarde is in het elftal en inmiddels 88 wedstrijden heeft gespeeld. Voordat hij naar Feyenoord kwam heeft hij gespeeld bij o.a. Ajax, Willem II en Vitesse.


Wat is je indruk van de nieuwe Predator 19?
Het is een hele goede schoen met een mooie kleur. Hij zit goed en comfortabel dus ik heb niks te klagen.


Als je een nieuwe voetbalschoen hebt, wat zijn de eerste dingen waar je op let?
De stevigheid en een goede grip. Als je bijvoorbeeld op een zacht veld speelt wil je niet de hele tijd uitglijden. Ook moet hij goed om mijn voet zitten zodat je er lekker op kan spelen.


adidas Predator Interview


Heb je vroeger ook al op de Predator gespeeld?
Ja ik heb in de jeugd lang op de Predator gespeeld. Dit was altijd een hele goede schoen. Ik vond hem toen ook heel mooi. Ik geloof dat nu ook het retro model een beetje terugkomt dus dat is wel cool.


Wat betekend adidas voor jou?
Ik vind het een heel sterk merk. Het is sportief maar ook stijlvol en dat past wel bij mij.


Hoe vind je de fit van de schoen?
Die is comfortabel. Hij zit goed om mijn voet en sluit mooi aan.


Hoe bereid jij je zo goed mogelijk voor op een belangrijke wedstrijd?
Het begint hierbij al aan het begin van de week. Ik train de hele week goed. Zo zorg ik ervoor dat ik zo fit mogelijk ben. Daarnaast eet en slaap ik goed. Dat zijn de belangrijkste punten.


Wanneer wist je zeker dat je profvoetballer wilde worden?
Dit was al best wel vroeg, ik was toen denk ik een jaar of 7. Echt al vanaf dat ik heel klein was. Ik deed toen niets anders dan voetballen.


adidas Predator Interview


Hoe zou je directe tegenstander je na een wedstrijd omschrijven?
Haha dat is een goede vraag! Ik hoop als een goede verdediger en dat hij geen doelpunten hebben gescoord.


Hoe is je rol binnen de kleedkamer?
Rustig, dit ben ik ook qua karakter. Ik heb niet het hoogste woord maar als ik iets zeg dan is het wel nuttig. Dit komt best wel overeen met hoe ik zelf als persoon ben.


Wij zien jou als stille kracht binnen het team, vind jij dit zelf ook?
Ja dat denk ik wel, dit past ook het beste bij mijn karakter. Ik probeer altijd alles goed te analyseren en hier uiteindelijk op in te spelen. Ik doe wat op dat moment in mij opkomt maar niet uit intuïtie maar uit het lezen van het spel.


Wie zijn de belangrijkste personen in jouw voetbalomgeving?
Mijn familie en mijn vriendin natuurlijk. Ze steunen mij altijd en mijn vriendin staat altijd voor mij klaar. Mijn broertje en ouders geven altijd goede adviezen. Dat is heel belangrijk voor mij.


Merken ze het thuis als je een keer verloren hebt?
Ik kan zeker balen als ik verloren heb maar ik probeer altijd snel te leren van zo'n wedstrijd. Vanaf dat moment probeer ik dan ook weer naar de volgende wedstrijd te kijken. Ik probeer het thuis vaak te vergeten hoe moeilijk dat soms ook is.


Wat is de belangrijkste voetballes die je hebt geleerd?
Als we het dan toch hebben over het verliezen van een wedstrijd. Ik denk toch dat je moet onthouden dat er altijd weer een wedstrijd komt waarin je er toch weer moet staan. Ik vind dat toch wel een wijze les. Pak hieruit je leermomenten en kijk naar de toekomst.


Wat doe je extra om zo fit mogelijk te zijn?
Ik train altijd hard maar daarnaast houd ik ook voldoende rust wat ook belangrijk is. Ik volg ook goede behandelingen bij onze fysio. Daarnaast eet ik ook goed. Dit zijn wel de belangrijkste aspecten om topfit te zijn.


Je zegt goed eten, op welke manier houd jij hier rekening mee?
Op de club hebben we hele goede koks die heel gezond voor ons koken. Elke ochtend ontbijten we met de selectie en daarna lunchen we ook nog op de club. Ik denk dat dit wel een goede basis is. Thuis eet ik ook nog gezond want ik denk dat voeding heel belangrijk is om zo lang mogelijk fit te blijven in je carrière.


Wat is jou mening over mentalcoaches in de topsport?
Ik denk dat het een ondergeschoven kindje is in het voetbal. In andere sporten wordt het meer geaccepteerd. Ik denk dat sommige spelers er baat bij kunnen hebben, al ligt dit wel aan het individu. Maar ik denk dat dit steeds belangrijker gaat worden in de sport.


Je bent een van de vaste waardes van Feyenoord, welke tips heb jij voor jonge talenten?
Blijf plezier in het spel houden dat is het aller belangrijkste. Als je plezier hebt gaat alles vanzelf. Je komt dan ook met plezier naar de club om elke dag te trainen en te oefenen, want hoe meer je oefent hoe beter je wordt natuurlijk. Je moet je talent dan blijven ontwikkelen maar je moet het vooral leuk vinden.


Wat was je geworden als je geen profvoetballer was geworden?
Die vraag heb ik vaker gehad maar ik kan er tot op de dag van vandaag nog geen antwoord op geven. Het is altijd mijn droom geweest profvoetballer te worden.Wie was jouw voorbeeld vroeger?
Ik ben altijd fan geweest van Zinedine Zidane. Zijn speelstijl maar vooral zijn techniek, de manier waarop hij met de bal omging, dat was een genot om naar te kijken.


De beste speler waar ik ooit mee heb samengespeeld is...?
Robin van Persie. Het is een geweldige speler met een hele mooie carrière. Om hier elke dag mee te mogen trainen speelt gewoon super lekker.


De beste speler waar ik ooit tegen gespeeld heb is... ?
Zlatan Ibrahimovic. We speelde in de Europa League tegen Manchester United. De kwaliteit droop van hem af.


Wil jij op dezelfde schoenen schitteren als Jan-Arie van der Heijden. Bekijk hier de nieuwe adidas Predator Exhibit Pack.